Biszkopt


05 marca 2020, 11:35

Składniki:

* 4 (6) jajek

* 1/2 (3/4) szklanki mąki przennej

* 1/2 (3/4) szklanki mąki ziemniacznej 

* 3/4 (1) szkanka cukru

* 2 łyżki wody

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 1 łyżka oleju

 

Przygotowanie:

1. Ubić białka na sztywną pianę.

2. Stopniowo dodać cukier.

3. Dodać wodę i olej krótko miksując.

4. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia mieszając delikatnie łyżką. 

 

5. Piec w pierarniku z termoobiegiem ok 35-45 min w temperaturze 180 C.

 

Uwagii:

6 jajek jest na dużą tortownice śr. 26 cm oraz blachę dużą ok. 20x35 cm

 

Jeśli chcesz biszkopt czekoladowy dodaj 3-4 łyżki gorzkiego kakao zamiast mąki pszennej.

 

 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz