05 marca 2020, 11:35
Składniki:
* 4 (6) jajek
* 1/2 (3/4) szklanki mąki przennej
* 1/2 (3/4) szklanki mąki ziemniacznej
* 3/4 (1) szkanka cukru
* 2 łyżki wody
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
1. Ubić białka na sztywną pianę.
2. Stopniowo dodać cukier.
3. Dodać wodę i olej krótko miksując.
4. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia mieszając delikatnie łyżką.
5. Piec w pierarniku z termoobiegiem ok 35-45 min w temperaturze 180 C.
Uwagii:
6 jajek jest na dużą tortownice śr. 26 cm oraz blachę dużą ok. 20x35 cm
Jeśli chcesz biszkopt czekoladowy dodaj 3-4 łyżki gorzkiego kakao zamiast mąki pszennej.