Archiwum 04 kwietnia 2020


Babka
04 kwietnia 2020, 09:38

Składniki:

2 szkl (250 g ) mąki

1 szkl (250 g) cukru

200 g masła/margaryny

4 jajka

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1. Margarynę rozpuścić.

2. Jajka ubić z cukrem, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować na niskich obrotach

3. Dodać rozpuszczone, ostudzone masło/margarynę.

 

Piec 60 min w temperaturze 180 st.

Ciasto na pierogi
04 kwietnia 2020, 09:34

Ciasto na pierogi:

0,5 kg mąki (najlepiej tortowa)

280 ml ciepłej wody

1 łyżeczka soli

1 łyżka oleju

 

Mąkę należy przeciać, do wody dodać olej i sól. Całość wymieszać początkowo łyżką później zagnieść rękami.

Rozwałkować cienko i wykroić kółka. Odkładać na posypaną mąką tackę/stół.

Gotować w osolonej wodzie 3-4 min od wypłynięcia.